söndag 24 januari 2010

Model United Nations

Igår hade vi vårt första introduktion till MUN- aka Model United Nations. (Model FN).

"Model United Nations,är en simulering av FN som syftar till att utbilda deltagarna i effektiv kommunikation, globalisering och multilateral diplomati. I Model UN tar studenter roller som utländska diplomater och deltar i en session av en mellanstatlig organisation. Deltagarna undersöker ett land, lever sig in i rollen att representera landet, undersöker internationella problem, debatterar, konsulterar och bildar allianser för att till sist komma med en lösning på det aktuella problemet utifrån sitt tilldelade lands perspektiv och värderingar."





Det är våra 2nd years som ordnar den 3 dagar långa konferansen, och de levde sig verkligen in i sina roller. Många fungerade som säkerhetsvakter (när nån hade för mycket oljud tog de dem och kroppsvisitera dem) , och media, andra representerade ordförande för olika kommiteér som 1 years sedan delas in i, såsom EU, Human Rights, Disarmament, Environmental eller Islamic council ,och några till.

Själv blev jag vald till delegat för Democratic Republic of the Congo , i Disarmament council, ska bli intressant, vet inte mycket om landet, så man för väl lära sig nåt nytt. 1 years kunde också bli valda att representera organisationer som Amnesty, Human Rights watch, World bank, Green peace etc.



Konferansen ska vi ha i mitten av Mars, så bara att börja läsa på kongo nu!


(Jag tror att finländska skolungdom ska ha MUN i februari. Om man kan anmäla sig så borde man pröva fara på det, det verkar jätte intressant!)

0 kommentarer: